Технології привнесли безліч змін, у тому числі розвиток багатьох галузей, таких як медіа та розважальна індустрія. Вони змушені були розвивати та вдосконалювати свої радіопередачі, телепрограми, кіно, відео та друковану продукцію, щоб задовольнити зростаючий попит. У зв'язку з цим кабельні компанії змушені були повернутися до креслень та розробити способи покращення якості свого аудіовізуального обладнання, включаючи запуск та вдосконалення HDMI-кабелів.

HDMI-кабель (High-Definition Multimedia Interface) – це стандартний інтерфейс, який з'єднує або передає цифровий аудіо та відеосигнали від одного джерела до іншого.

HDMI кабелі підвищують рівень підключення.

Вони дозволяють передавати більше даних, справляючись з високими вимогами підтримки маленьких конекторів і вбудованого аудіо.

Ви можете підключити кабельне телебачення до проектора, ігрового ПК або телевізора та надсилати практично всі аудіо та відеосигнали.

Де застосовні HDMI-з'єднання?


Як уже згадувалося, ви можете використовувати кабелі HDMI для підключення ігрових пристроїв від вихідного пристрою до певного монітора. Ці кабелі можуть використовуватись на різних електронних пристроях, таких як:

  • ігрові приставки
  • домашні кінотеатри
  • ноутбуки та ПК
  • супутникові цифрові рекордери та приймачі
  • медіаплеєри
  • пристрої для відтворення Ultra HD Blu-ray та DVD
  • настільні монітори, телевізори та відеопроектори.

Типи HDMI-кабелів


Різні настільні ПК та телевізори використовують різні кабелі HDMI для відеоігор та аудіо. Ось основні типи HDMI-кабелів, про які варто знати:
Стандартні HDMI-кабелі

Стандартні HDMI кабелі є більш базовими і застосовуються в основному для типових споживчих додатків. Вони передають роздільну здатність високої чіткості (HD-дозвіл) від 720p до 1080i.

Стандартні HDMI-кабелі мають пропускну здатність до 5 Гбіт/с і рекомендуються для використання на програвачах Blu-ray, DVD, екранах проекторів та супутниковому телебаченні з частотою оновлення 30 Гц. На жаль, ви не можете використовувати їх на своєму 4K телевізорі, тому що вони не передають дозвіл 3840*2160 (4K).

Стандартний HDMI з Ethernet
Ці кабелі HDMI не сильно відрізняються від стандартних кабелів HDMI. Вони мають однакову продуктивність та функціональність.

Різниця між ними полягає в тому, що стандартні кабелі HDMI з Ethernet мають канал Ethernet. Для роботи обидва підключені пристрої повинні мати виділений канал даних.

Як і стандартні кабелі, вони підтримуються лише деякими продуктами, такими як домашня кінотеатральна система та програвач Blu-ray із сумісністю з Ethernet.

 

Стандартний автомобільний кабель HDMI


Він виконує ті ж функції, що стандартний HDMI-кабель. Однак він розроблений для використання в HD-системах в автомобілі, що дозволяє підключати пристрої, такі як програвачі DVD в автомобілі, до відеодисплеїв в автомобілі.

Кабелі розроблені для витримування вібрацій, ефективної передачі сигналів (слабких чи сильних) та будь-яких перешкод від проводки автомобіля та інших систем.

HDMI-кабелі високої швидкості
Кабель високої швидкості передає роздільну здатність 1080p і 4k при 30 Гц. Він підтримує технологію Deep Color, 3D та пристрої сумісні з 4K.

Його максимальна швидкість передачі пропускної спроможності становить 10 Гбіт/с, і він високо оптимізований для підтримки версій HDMI 1.3 до 1.4a.

HDMI-кабелі високої швидкості для автомобілів


Кабелі високої швидкості для автомобілів виконують ті ж функції, що й кабелі високої швидкості, але налаштовані для використання в автомобілях. Він також оптимізований для роботи при екстремальних температурах та вібраціях.

HDMI-кабель високої швидкості з Ethernet


Він також підтримує роздільну здатність 1080i та 4k з можливістю підтримки складної інженерії дисплея, такої як 3D та Deep Color.

Як і стандартний HDMI з Ethernet, тут є окремий канал HDMI, що робить його відмінним вибором для систем з каналами Ethernet-потоків.

Преміум кабелі HDMI високої швидкості


Преміум кабелі високої швидкості – найкращий вибір для передачі відео з роздільною здатністю Ultra HD/4k при 60Hz з розширеним колірним простором (4:4:4 вибірка хроматичних сигналів та BT: 2020) та високою динамічною діапазоном (HDR).

Максимальна пропускна спроможність преміум кабелю HDMI високої швидкості становить 18 Гбіт/с, що найкраще підходить для HDMI 2.0 a і b. Преміум кабель HDMI високої швидкості - найкращий вибір для пристроїв Ultra HD Blu-ray.

Ультра високошвидкісний кабель HDMI


Ультра високошвидкісний кабель HDMI поєднує всі переваги інших кабелів для функціональності.

Ультра високошвидкісний кабель HDMI оптимізований для підтримки відеодозвіл 8K з HDR та пропускною здатністю 48 Гбіт/с.

Краща частина полягає в тому, що він не схильний до електромагнітних перешкод і добре підходить для HDMI 2.1 кабелю.

Порти та типи роз'ємів HDMI


Роз'єм HDMI розташований на задній панелі телевізора, ноутбука або ПК і призначений для того, щоб HDMI-кабель підходив лише одним способом.

Компанії-виробники кабелів не вносили зміни до HDMI з моменту його створення, що забезпечує зворотну сумісність та підтримку обслуговування.

Існує безліч типів роз'ємів HDMI, але більшість HDMI-кабелів відносяться до типів роз'ємів A, C та D.

За винятком роз'єму типу B, у всіх інших роз'ємів 19 контактів, розроблених для збереження їх постійності у всіх типах роз'ємів.

Ось різні типи роз'ємів HDMI:

  • Роз'єм типу A (стандартний HDMI): це найпоширеніший тип роз'єму HDMI, знайомий користувачам аудіовізуальних (AV) пристроїв.
  • Стандартний HDMI можна знайти у багатьох електронних пристроях, включаючи супутникові приймачі, рекордери, телевізори, DVD-плеєри та ігрові приставки.

  • Тип А-конектор є більш міцним і придатним для використання, коли є достатньо місця.Він має 19 контактів і достатню пропускну здатність для підтримки відео роздільної здатності 4k, телебачення високої чіткості (HDTV), телебачення стандартної чіткості (SDTV), ультра-високої чіткості ( UHD) та покращеної чіткості (EDTV). Він також сумісний з інтерфейсом цифрового візуального інтерфейсу одиночного зв'язку (DVI-D).
    Зовнішні розміри чоловічого роз'єму або штекера типу А становлять 13,9 мм*4,45 мм, а внутрішні розміри жіночих розеток – 14 мм*4,55 мм.
  • Тип B (Dual-Link): роз'єм HDMI Dual-Link був налаштований на підтримку пристроїв з високою роздільною здатністю. Однак більшість споживачів не використовують його у своїх основних продуктах, тому що він має нижчу швидкість, ніж роз'єм HDMI одиночного посилання через введення HDMI 1.3.

Тип B роз'єм (Dual-Link): Dual-Link HDMI був налаштований для підтримки пристроїв з високою роздільною здатністю. Однак більшість споживачів не використовують його у своїх основних продуктах через меншу швидкість порівняно з Single-Link HDMI роз'ємом, через введення HDMI 1.3.
Він має розмір 21,2 мм * 4,45 мм, з 29 контактами та 6 пар диференціальних ліній, порівняно з іншими, які мають 19 контактів та 3 пари диференціальних ліній.
Тип С роз'єм (Mini HDMI): Як і роз'єм HDMI типу A, Mini HDMI використовує конфігурацію з 19 контактів для передачі даних. Він був введений у HDMI 1.3 і використовується переважною більшістю для передачі даних.
Роз'єми типу C більш витончені, ніж стандартні та двоканальні HDMI, розміром 10,42 мм * 2,42 мм. Розмір роз'єму типу C робить його більш сумісним із портативними пристроями, такими як ноутбуки, планшети та цифрові дзеркальні фотоапарати (DSLR).
Однак він, як і раніше, ефективний і зберігає функції стандартних роз'ємів HDMI, незалежно від розміру.
Тип D роз'єм (Micro HDMI): Micro HDMI роз'єм має той самий розмір, що й мікро USB-роз'єм типу B.
Micro HDMI – це версія 1.4 HDMI, розроблена для підтримки AV у портативних пристроях, з розмірами 64 мм*2,8 мм та конфігурацією з 19 контактів.

  • Тип Е конектор (автомобільний): конектор HDMI типу Е спеціально розроблений для використання в автомобільному середовищі.
    Як і тип D, це конектор HDMI версії 1.4. Він має реле-конектор для зв'язку споживчого AV-обладнання. Крім того, він спроектований для витримування високих навантажень, вібрацій та екстремальних температур у автомобільному середовищі.

Зауважте, що порт HDMI може бути вихідним або вхідним. Він є вихідним, коли надсилає сигнал із вихідного пристрою на інший пристрій. Він є вхідним пристроєм, якщо приймає сигнал.

Прекрасним прикладом пристрою з виходом HDMI є плеєр Blu-ray. Комп'ютерний монітор ідеально підходить як пристрій із входом HDMI.

Золотисті кабелі

Ви, можливо, бачили золотисті кабелі HDMI і замислювалися, чи краще вони за звичайні кабелі HDMI.

Ці кабелі вважаються кращими, тому що золото – найкращий провідник, а їх роз'єми покриті золотом і вставляються в джерело та монітори. Також стверджується, що вони мають низьку затримку, потрібну для ігор.

Однак ці твердження залишаються непідтвердженими, тому що в їх внутрішній проводці використовується мідний провід, як і у звичайних кабелях HDMI. Мідний провід у золотистих кабелях передає дані з такою самою швидкістю, як і традиційні HDMI-кабелі.

Характеристики HDMI-кабелів

Різні HDMI-кабелі мають різні функції та особливості, які дозволяють їм передавати дані від пристрою-джерела до приймача без збоїв та втрат сигналу.

Ось основні характеристики багатьох HDMI-кабелів, які сьогодні представлені на ринку:

  • Display Data Channel (DDC): це інтерфейс HDMI, який підтримує набір протоколів, необхідних цифрового зв'язку.
    Він дозволяє передавати інформацію (розширені дані про дисплей, EDID) від джерела до приймача для запиту форматів аудіо та відео, а також дозволяє налаштовувати яскравість та контрастність екрану на свій смак.
  • Consumer Electronic Control (CEC): це функція, яка дозволяє підключити до 15 пристроїв до одного пульта дистанційного керування. Ваш пристрій може підтримувати CEC, але його потрібно увімкнути.
  • Chroma subsampling: це форма стиснення відео, яка регулює колірні дані відео, не змінюючи його якість. Вона мінімізує кількість даних, що передаються, дозволяючи сусіднім пікселям ділитися колірними даними.
    Chroma subsampling існує у 3 числах, щоб представити пікселі з інформацією, доступною у кожному ряді, у верхньому та нижньому рядах.
  • Transition-Minimized Differential Sampling (TMDS): при передачі цифрових даних від одного пристрою до іншого можуть виникнути проблеми, такі як втрата сигналу, особливо при передачі даних на великі відстані.
    TMDS кодує сигнал, захищаючи його від перешкод при передачі джерела до приймача.
  • Deep color та колірні простори: Deep color або глибина кольору – кількість бітів, які використовуються для відображення кольору одного пікселя при визначенні градації та тіней.

З іншого боку, колірний простір використовує різні кольори (YCbCr та RGB), які можна представити як зображення, щоб отримати потрібну гамму (доступні кольори) та глибину кольору.

  • Display Stream Compression (DSC): це метод без втрат для стиснення сигналів і отримання високої роздільної здатності за кращих частот оновлення. Він був введений в HDMI 2.1, щоб допомогти стискати сигнали для відео з ультрависокою роздільною здатністю і уникнути втрати сигналу та перешкод.
  • HDMI Ethernet Channel (HEC): Ethernet HDMI з'явився з введенням HDMI 1.4b. Він призначений для підключення пристроїв з каналами Ethernet без використання кабелів Ethernet HDMI.
  • High-Bandwidth Digital Content Protection (HDCP): вона зберігається в EDID різних пристроїв, щоб дозволити їм перевіряти облікові дані та створювати спільний ключ для декодування та кодування переданих даних.

Активні або пасивні кабелі HDMI 4K і 8K?

Крім вибору типу і версії кабелю HDMI, ви повинні визначитися, чи ви хочете використовувати активні або пасивні кабелі.

Більшість традиційних кабелів HDMI є пасивними; однак, вони оборотні і не мають активного посилення сигналу, що означає, що вони схильні до втрати сигналу час від часу під час передачі.

Активні кабелі HDMI, з іншого боку, мають гарні джерела та виходи, які дозволяють передавати дані без втрат або деградації сигналу.

У той час як пасивні кабелі HDMI коротші, активні кабелі HDMI довші. Пасивні кабелі HDMI 2.1 тягнуться лише до 10 футів, перш ніж вони зіткнуться з перешкодами. У порівнянні, активні кабелі HDMI можуть йти до 75 футів без перешкод, що робить їх найкращим варіантом під час передачі даних на великі відстані. Однак вони коштують дорожче, ніж пасивні кабелі HDMI.

Версії HDMI-кабелів для 4K і 8K

З моменту запуску HDMI в 2002 році було випущено безліч версій, щоб триматися нарівні з розвитком та змінами сумісності AV.

Першою версією, яка була запущена, була версія HDMI 1, за якою пішла HDMI версії 2, яка довела свою ефективність протягом багатьох років.

HDMI версія 1

Як згадувалося раніше, версія HDMI 1 була запущена в 2002 році. Однак вона була оновлена та переглянута кілька разів за ці роки, щоб покращити ефективність та швидкість HDMI-кабелів.

Ось оновлення версії HDMI 1:

HDMI 1.0: Це була перша версія HDMI кабелю 1 стандарту HDMI. Вона була розроблена з аудіо та відео інтерфейсом для передачі аудіо та відео через один кабель до 4,95 Гбіт/с.
Вона надає максимум 8 каналів цифрового аудіо з роздільною здатністю 1080p при 60 кадрах на секунду. Вона також дозволяє програвання аудіо та відео Blu-ray.

  • HDMI 1.1: HDMI 1.1 було запущено у 2004 році. Вона забезпечила підвищення якості DVD-програвачів шляхом покращення звуку DVD.
  • HDMI 1.2/1.2a: HDMI 1.2 було запущено у 2005 році. Ці версії додали функції CEC та DSD, що дозволяють передавати SACD контент на кілька пристроїв.
  • Вони підтримували колірний простір YCbCr та пристрої з низькою напругою, що призвело до введення стандартного гнізда.
  • HDMI 1.3/1.3a: Ці версії, випущені в 2006 році, поставлялися зі збільшеною пропускною здатністю 10,2 Гбіт/с, що означало, що вони мали вищу швидкість, ніж попередні версії.

Вони також покращили глибину кольору до 10-біт, 12-біт або 16-біт для кожного доступного каналу, за допомогою кольорового простору xvYCC.

Версії HDMI-кабелів для 4K і 8K

HDMI 1.4/1.4a/1.4b: Версія 1.4 була випущена у 2009 році, 1.4а у 2010 рік

Вони також використовують більше даних, ніж 4k для частоти кадрів та роздільної здатності.

Ще одна значна відмінність полягає в тому, що 8k є версією HDMI 2.1, в той час як 4k - це HDMI 2.0: HDMI 2.1 передає дані 8k з частотою 60 кадрів в секунду (к/с), а контент 4k - з частотою 120 до /с, у той час як 4k HDMI 2.0 може передавати дані 4k лише з частотою 60 к/с.

Ви можете використовувати роздільну здатність 8k на телевізорі 4k і отримати вдвічі більше кадрів, ніж під час використання кабелю 4k. Тому 8k – це правильний кабель для всіх параметрів HDMI 2.1.

Чому вибрати 8k HDMI 2.1 замість 4k HDMI 2.0?

Хоча 4k HDMI 2.0 є гарним вибором для вашого AV-обладнання, 8k HDMI 2.1 має більше переваг. Він перевершує деякі неефективності, які ви можете випробувати під час використання кабелю 4k, що означає ігри без затримок, ігровий процес у реальному часі та низьку затримку.

Ось ще кілька функцій, які роблять його найкращим вибором, ніж HDMI 2.0:

  • High Dynamic Range (Dynamic HDR): HDMI1 використовує динамічний діапазон HDR, щоб забезпечити кращу картинку в контрасті, яскравості, кольорах та деталях.
  • Він дозволяє покращити потік між кадрами, покращуючи кожну структуру за рахунок автоматичних модифікацій.
  • HDMI1 дійсно гарантує, що контент відображається найкраще для кращих кольорових гам, деталей, яскравості, контрасту та глибини.
  • Variable Refresh Rate (VRR): 8k HDMI1 забезпечує деталізовану та плавну гру для ігор, які сподіваються скоротити затримку часу, розрив кадру та мерехтіння, використовуючи змінну частоту оновлення до 130 Гц.
  • Variable Refresh Rate (VRR): HDMI 2.1 8k забезпечує деталізовану та плавну гру для гравців, які сподіваються зменшити час затримки, мерехтіння та розриви кадрів, використовуючи змінну частоту оновлення до 130 Гц. VRR прискорює процес шляхом зміни частоти оновлення відповідно до ваших потреб, що робить його кращим кабелем для розрахованих на багато користувачів змагань.
  • Enhanced Audio-Return Channel (eARC): eARC є вдосконаленням Audio Return Channel (ARC). Удосконалений канал повернення звуку HDMI 2.1 забезпечує чудову звукову продуктивність, підтримуючи близько 100 каналів та надаючи прямий зв'язок із аудіосистемою eARC/ARC. Найкраща частина полягає в тому, що він підтримує повноцінні багатоканальні системи, такі як Dolby Atmos, Digital Theatre Sound (DTS: X), Sonos Beam та Dolby TrueHD, які раніше не підтримувалися ARC.

Оптичні кабелі HDMI для 4k і 8k

Всесвітнє використання дисплеїв високої роздільної здатності у передачі аудіо-відео контенту призвело до зростання вимог до більш високої пропускної спроможності, ніж та, яку пропонують традиційні мідні кабелі HDMI.

Неможливість задовольнити ці потреби призвела до появи оптичних кабелів HDMI. Вони передають зображення в роздільній здатності 4k і 8k, перетворюючи електронний сигнал лазерний сигнал високої швидкості від вихідного пристрою через оптичні волокна і назад в електронний сигнал для відображення на вході.

Незважаючи на те, що оптичні кабелі допомагають вирішити проблеми передачі на довгі відстані, вони можуть зіткнутися із втратою сигналу або нездатністю відтворити високоякісне відео.

Тому при використанні оптичного кабелю HDMI необхідно переконатися, що вони функціонують правильно, дотримуючись кількох рекомендацій:

Перевірити сумісність із традиційними HDMI-кабелями
Забезпечити достатнє харчування
Використовувати правильне з'єднання з адаптером
Забезпечити правильний напрямок кінцівок з'єднань


Висновок:

Сьогодні HDMI-кабелі надають безліч варіантів для передачі відео та аудіо високої якості між різними пристроями для розваг та комунікацій. Однак, для того, щоб вибрати найкращий варіант, корисно розуміти різні типи та версії HDMI-кабелів і чому деякі з них кращі за інші.