USB порт це універсальний роз'єм підключення та заряджання допоміжних пристроїв


Універсальна послідовна шина (USB) – це новий метод передачі даних, який поступово замінює інші стандарти інтерфейсів та був спільно розроблений комп'ютерними та комунікаційними компаніями, такими як Intel, Compaq, Digital, IBM, Microsoft, NEC та Northern Telecom у 1995 році.

Як високошвидкісна послідовна шина, шина USB може задовольняти вимогам прикладного середовища високошвидкісної передачі даних завдяки своїй надзвичайно високій швидкості передачі, а також має такі переваги, як простий джерело живлення (живлення від шини), простота установки та налаштування (підтримує plug-and-play та гарячу заміну), просте розширення порту (до 127 периферійних пристроїв можна розширити за допомогою концентратора), різноманітні методи передачі (4 типи передачі) та різні методи передачі даних (4 типи коробки передач).

 

Шина також має переваги простого джерела живлення (живлення від шини), легкої установки та налаштування (підтримка plug-and-play та гарячої заміни), легкого розширення портів (до 127 периферійних пристроїв через концентратор), різних режимів передачі (4 режими передачі) та хороша сумісність (зворотна сумісність після оновлення продукту).

З моменту своєї появи, універсальна, послідовна шина (USB) успішно замінила послідовні та паралельні порти, як стандартний інтерфейс розширення та один з необхідних інтерфейсів для великої кількості комп'ютерів та інтелектуальних пристроїв у 21 столітті. USB має такі переваги, як висока швидкість передачі даних, простота використання, підтримка гарячого підключення, гнучке підключення, незалежне джерело живлення і т.д. Його можна підключати до клавіатур, мишей, периферійних пристроїв великої ємності та інших пристроїв. Взаємодія між комп'ютерами та іншими інтелектуальними пристроями та зовнішніми даними в основному базується на мережі та інтерфейсі USB.

USB використовує чотирижильний кабель, два з яких є послідовними каналами, що використовуються для передачі даних, а два з яких забезпечують живлення низхідних пристроїв, для передачі даних з максимальною швидкістю, яку обидва пристрої можуть підтримувати для будь-якого периферійного пристрою, який був успішно підключений і розпізнаний друг другом. USB – це шина на основі токенів. Хост-контролер USB передає маркер, і пристрої на шині визначають, чи збігається адреса в маркері з їхньою власною, і відповідають, отримуючи або відправляючи дані на хост, хаби (Hub) та функціональні пристрої.

Хост, також відомий як Root, Root Junction або Root Hub, створений на материнській платі або встановлений на комп'ютері як адаптер, містить хост-контролер і Root Hub, який керує потоком даних та керуючою інформацією на USB шину. Кожна USB-система може мати лише один кореневий концентратор, підключений до хост-контролера, а комп'ютер може мати кілька кореневих концентраторів.

Концентратор – це особливий компонент архітектури USB, який надає точки, звані портами, для підключення пристроїв до шини USB, а також виявляє пристрої, підключені до шини, та забезпечує керування живленням для цих пристроїв, а також відповідає за виявлення несправності та відновлення шини. Концентратор може забезпечувати живлення шини, а також себе (живлення від зовнішніх джерел).

Функціональні пристрої підключаються до шини через порти, і USB також може використовуватися як концентратор.